Elérhetőség

Nagy Gabriella

e-mail: info@nyelvlokeses-nyeles.hu

cégadatok:

Hiba-Doki Bt.
cím: 2310 Szigetszentmiklós Kéktó u. 24.
adószám: 24530099-3-13

Adatvédelmi irányelvek

Elérhetőség” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Gabriella!

  Az interneten találtam rá, a nyelvlökéses nyelésről írt cikkére és ezen keresztül jutottam el Önhöz.
  A probléma aminek hatására a témában böngésztem, nem is biztos, hogy probléma, de szeretnék minél körültekintőbben tájékozódni a témában. A Kislányom a napokban lesz egy éves, kizárólag anyatejes volt 6 hónapos koráig és jelenleg is igény szerint szopik anyamellből. Soha nem kapott cumit, sem cumis üveget, üveg pohárkából iszik vizet (ha iszik, mert a folydékigényét többnyire anyatejjel fedezi). Nincs rongyija, az ujját sem szopta soha, ajkait nem szívogatja, semmi rögzült szokást nem láttunk nála. Pépes ételt kap kanálból, illetve már korán elkezdtünk blw-s módszerrel adni neki almát, banánt, kenyeret, amit szépen el is tud fogyasztani egyedül. Az aggasztó “probléma” a fogai (ami remélem nem probléma és csak mi aggódjuk túl). Eddig kibújt a felső és az alsó két metszőfoga, azaz 4 fogacska….a napokban vettük észre, úgy tűnik, mintha bulldogharapása lenne zárt állkapocs tartás esetén az alsó fogak esnek előre. Teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy ez jelen esetben már kezelendő probléma, avagy életkori sajátosság… Ebben szeretném a tanácsát kérni, Ön mit javasol, kihez forduljunk, mit tegyünk?

  Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!
  Köszönettel:
  Szakál-Szeri Dóra

  1. Kedves Dóra!
   Köszönöm megtisztelő bizalmát, hogy problémájával hozzám fordult. Ilyen pici korban még nem tudjuk megmondani biztosan, hogy valóban harapási eltérésről van-e szó. Annak, hogy az alsó metszők a felső elé harapnak, több oka is lehet:
   1. A picik ilyen idős korban sokat játszanak a nyelvükkel, szájukkal, állkapcsukkal
   2. Még nincsenek kint oldalt a rágófogak, emiatt nem stabil a harapás
   3. Lenőtt nyelvfék, amitől alsó, elülső helyzetbe kényszerül a nyelv. A nyelvfelmetszés meg tudja oldani ezt a problémát. A lézeres drágább, de jobb.
   4. Duzzadt orrmandulák, amitől nem kap a pici levegőt, emiatt nyitva van a szája, a nyelve pedig lent, így a felső állkapocs fejlődése elmarad.
   5. Duzzadt torokmandulák, ami miatt a nyelv elülsőbb helyzetbe kényszerül, ami miatt az alsó állkapocs is elülsőbb helyzetbe kerülhet.
   A duzzadt manduláknak nemcsak légúti fertőzés lehet az oka, hanem pl. por, pollen és táplálékallergia is (sok esetben a tejfehérje és a glutén okozza), azonban az objektív tesztek (vérből immunválasz, bőrteszt) 6 éves kor alatt nem objektívek, meglévő allergia, intolerancia esetén is gyakran negatív vagy éppen álpozitív. Ilyenkor a gyanús dolog elvonásával ill. terhelésével szokták vizsgálni a gyerekeket. Ha ilyen vizsgálat szükséges, javaslom az I. Gyermekklinikát.
   6. Letapadt izmok vagy izomtónus problémák (hipotón-renyhe, spasztikus-feszes). Ezt olyan szakemberrel érdemes megnézetni, aki Dévény tornát csinál, ők kezelni is tudják még időben.
   7. Genetika, azaz alulfejlett a felső állkapocs vagy túlfejlett az alsó állkapocs. Ez esetben legkorábban 2 éves kortól érdemes elkezdeni a fogszabályozást a myofunkcionális trénerekkel.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel:
   Nagy Gabriella

 2. Kedves Gabriella!
  Nagy erdeklodessel olvastam a honlapjan szereplo informaciokat. 7,5 eves kislanyom logopedusa megallapitotta, hogy lanyomnak nyelvlokeses nyelese van. Jelenleg tobbek kozott erre es a helytelen fonetikai korrigalasra iranyul a terapia. Kozben jartunk fogorvosnal is. Lanyomnak szuk a szajpadlasa es a felso fogsor az alsohoz kepest elore b van. Szajpadlas tagito fix fogszabalyzo keszuleket irt fel neki. A fogorvosnak jeleztem a nyelvlokeses nyelest es a logopediai terapiat. Azt mondta, hogy minel elobb fel kellene tenni ezt a szajpadlas tagitot. A logopedus viszont azt mondja, hogy varjunk meg, amig kislanyom megtanulja a helyes technikat. A keszulek hatraltatna a logopediai munkat.
  On szerint a ket dolog kozul ilyen eseteben melyike legyen a prioritas?
  Valaszat elore is koszonom
  Hanna

 3. Üdvözlöm

  Érdeklődni szeretnék, helyileg, hol rendel? Nyelvlökéses terápia érdekelne. Goondolom személyesen hatékonyabb lenne, mint online.

  Üdv Hivert Daniella

 4. Érdeklődnék, hogy 2021-ben lesz-e nyelvlökéses terápia tanfolyam?
  Köszönöm!
  Gilicze Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.