Orofaciális terápiás kongresszus – Magyarországon először

2014. október 17-19-én tartották az I. Magyar Orofaciális Terápiás Kongresszus és Workshopot.

A dolog történelmi eseménynek számít, mivel a fej-nyaki területen dolgozó szakmák (fogászat, fogszabályozás, fül-orr gégészet, logopédia, és izomterápiák stb.) paradigmaváltás előtt állnak.

Mit is jelent ez?

Az egyes szakmai területeken tapasztalt tünetek mögött (pl. szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, állkapocs, fogak helytelen állása stb.) több probléma összefüggése áll. Ezeket az összefüggéseket kell felismerni és ezekre építve komplex módon megtervezni a terápiát. Ezt szem előtt tartva, e különböző területeken dolgozó szakembereknek ki kell alakítaniuk egy holisztikus látásmódot, ahol az embert talpától a feje búbjáig egységnek tekintik. Ma már tudományosan bizonyított az összefüggés a helytelen légzés, a testtartási problémák, a craniofaciális izomegyensúly felborulása, a fogak illetve állkapocs nem megfelelő helyzete között. Ezért a fent említett szakmák szakembereinek interdiszciplináris teamet kell alkotniuk az egészség és a hatékony, tartós eredmény elérése érdekében.

Interdiszciplináris munkacsoportok kialakítása a MIO-FTT keretein belül.

Csapatmunka szükséges

Személy szerint nagyon örültem ennek a kezdeményezésnek, mivel évek óta ezt a szemléletet képviselem én is. Jó volt, hogy nem csak fogorvosokkal és fogszabályzó szakorvosokkal találkozhattam, hanem Buteyko légzés terapeuták, craniosacralis terapeuták, trigger és különböző masszázzsal foglalkozó szakemberek is jelen voltak. Külön öröm volt számomra, hogy számos logopédus is képviselte szakmánkat.

Az együttműködés nem csak beszéd tárgya volt, hanem tettek is követték, azaz megalakult a MIO-FTT, a Magyar Interdiszciplináris Orofaciális Funkcionális Terápiás Társaság, amelyen belül különböző szakmai csoportok alakultak a tudomány és az együttműködés hatékony előmozdítása végett. A MIO-FTT-hez a szakemberek a társaság honlapján keresztül tudnak csatlakozni.

Remélem, hogy a nyelvlökéses nyelés és egyéb logopédiai kórképek kezelése is hatékonyabbá válik egy ilyen együttműködő csapat munkája révén.

Ha Te is voltál a kongresszuson, írd meg a véleményed hozzászólásként!

Orofaciális terápiás kongresszus – Magyarországon először” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Sajnos nem voltam a Kongresszuson, ezért szívesen olvasnék összefoglalókat róla, különös tekintettel a logopédiai vonatkozásokra. A MIO-FITT megalakulását üdvözlöm! A gyógyítás több területén már bebizonyosodott, hogy az interdiszciplináris team munkája elengedhetetlen. A holisztikus szemlélet pedig hatékony a medicina és a logopédia terén egyaránt. A logopédusoknak nemcsak a fül-orr-gégészekkel, audiológusokkal, foniáterekkel, neurológusokkal, gyermekgyógyászokkal kell szoros szakmai kapcsolatban lenniük, hanem az ortodontusokkal is – ezt gyakran elfelejti a szakma. A Kongresszus megtartása és a MIO-FITT megalakulása ismét ráirányítja a figyelmet e téma fontosságára és segítséget ad többek között annak a néhány logopédusnak, aki felvállalja a nyelvlökéses nyelés kezelését. Köszönöm az információkat és várom az esetleges újabbakat! Üdvözlettel: Melegné Steiner Ildikó logopédus

  2. Nagyon örülök,ennek a kezdeményezésnek,. 30 éve foglalkozom a nyelvlökéses nyelés
    problémájával.Még az erlangeni egyetemen tanultam meg a különböző terápiákat.
    Szívesen veszek részt a team munkában-.
    Üdvözlettel Simonné Nagy Erzsébet logopédus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.