Nyelésterápia során figyeljünk a légzésre is!

Mostanában egyre többször találkozom azzal a problémával, hogy a nyelvlökéses nyelés terápiája mellett ún. légzésterápiára is szükség van a tartós eredmény elérése érdekében, ugyanis igen gyakran a nyelvlökéses nyelés hátterében szájlégzés áll. (Hogy a szájlégzésnek habituális vagy valamilyen szervi oka van – pl. duzzadt mandula, elhúzódó fertőzés, légúti v. táplálék allergia, orrsövényferdülés stb. – azt a szakorvos feladata kideríteni.)

A szabályostól eltérő légzés egyfelől esztétikai kérdés, másfelől viszont számos funkciót befolyásol.

A megjelenés szempontjából a legfeltűnőbb tünetek a következők: megnyúlt, hosszúkás arc, alulfejlett középarc, karikás szemek, kilátszódó szemfehérje, „bamba tekintet”, nyitott ajkak, kilátszódó felső metszők, ínyes mosoly.

A szájlégzés az egész testre hatással van, és e hibás légzéstechnika miatt   szinte csak a tüdő felső részébe kerül a levegő, ami miatt csökken a tüdő kapacitása, amely befolyásolja a hangképzést és olykor a beszédritmust is.

A nyitott szájtartás következménye az arc- és nyelvizmok renyhesége és hibás működése, mely szintén befolyásolja a hangképzést, de az állcsontok, a középarc, a szájpadlás és orrjáratok fejlődését, valamint meghatározza a harapást is.

A szájlégzés hatással van az alvás minőségére és a figyelmi képességekre is. A szájlégző gyerekek gyakran kialvatlanok, fáradtak, az iskolában is nehezebben teljesítenek a fáradtság és a figyelmi képesség csökkenése miatt.

Együtt járhat állkapocs ízületi és testtartásbeli problémákkal is, továbbá kapcsolatba hozható az alvás közbeni légzéskimaradással, asztmával, magas vérnyomással, érrendszeri- és gasztroenterológiai megbetegedésekkel stb.

Természetesen nem mindenkire jellemző minden tünet, hiszen a szájlégzések között is vannak különbségek. Van, aki kevésbé, míg más nagyobbra nyitja a száját, van éjszakai szájlégző, de van, aki csak az allergiás szezon idején veszi a száján a levegőt, előfordul olyan is, aki orron-szájon egyszerre veszi a levegőt stb.

Éppen azért, hogy a nyelvlökéses nyelés terápiában  tartós eredményeket érjünk el, kiemelt figyelmet kell szentelni az orrlégzés megtanulására is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.